Portretfotografie, foto's met diepgang

Het maken van portretten is altijd boeiend en om gevraagd te worden om een stukje van iemands leven (altijd een momentopname) fotografisch vast te leggen vind ik elke keer weer bijzonder.

Om een portret van bijv. een musicus of artiest nog meer diepgang te kunnen geven, lees ik graag van te voren een stuk uit de biografie van degene die ik ga fotograferen. De foto’s die ik vervolgens maak, probeer ik in overeenstemming te brengen met het beeld dat ik van de persoon heb gekregen door het lezen van de biografie.

Ik heb het voorrecht gehad om de sopraan Maja Roodveldt bij concerten diverse keren persoonlijk te ontmoeten. Hieronder vindt u haar biografie en de foto’s waarop ik haar heb afgebeeld zoals ik haar ken, haar heb horen zingen en over haar heb gelezen.

Jos Beuman

Sopraan Maja Roodveldt
Voltooide haar studie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, alwaar zij tevens de muziekdramatische opleiding genoot. Daarna volgden zanglessen bij Ellen van Haaren en Henny Diemer en diverse masterclasses, o.a. bij William Shimell en David Wilson Johnson. Tijdens haar studie zong Maja reeds verscheidene operarollen, waaronder Susanna in Mozart's 'Le Nozze di Figaro' (onder muzikale leiding van Hartmuth Haenchen), Belinda in 'Dido and Aeneas' van Purcell en rollen in diverse opera’s van Haydn. Na die tijd volgden onder meer de rol van Lucy uit 'The Telephone' van Menotti en rollen uit opera’s van Händel, Telemann, Dvorak en Mozart ( o.a. Madame Silberklang in 'Der Schauspieldirektor' o.l.v. Jaap van Zweden) en uit komische opera’s van Offenbach. De afgelopen jaren is zij meermalen te zien geweest bij De Zomeropera, Opera Zaanstad, zong zij bij De Nationale Reisopera en gasteerde zij op het Opera Festival Garsington in Engeland en de Haydnfestspiele in Oostenrijk. O.l.v. Jos van Veldhoven vertolkte Maja enkele rollen in concertante opera’s (o.a. Tamerlano van Händel).

Ook op het gebied van oratorium en liedrecitals is Maja Roodveldt een veel gevraagd soliste, zowel in binnen- als buitenland. Zo is zij regelmatig te gast bij het Nederlands Bach Ensemble , zong zij meerdere malen in de Roy Thomson Hall in Toronto en was zij te horen tijdens het Filmfestival in het Odeon Herodus Atticus te Athene met het Metropole Orkest. Naast haar solo-optredens is Maja parttime verbonden aan het Groot Omroepkoor te Hilversum.

Als koorlid verleent zij regelmatig haar solistische medewerking, hetgeen haar de gelegenheid bood te zingen o.l.v. dirigenten als Ed Spanjaard , Jos van Veldhoven, Eri Klas, Simon Halsey en Edo de Waart. CD-opnamen waarop Maja te beluisteren is zijn: 'La Vera Costanza' van J. Haydn,'The Messiah' van Händel, 'Gloria' en 'Ostra Picta Armata Spina' van Vivaldi, 'Requiem' van Fauré, 'Traditional Irish and Scottish Folksongs' voor sopraan en harp, 'Harmonie-Messe' van Joseph Haydn en promotie cd's van diverse ensembles, waaronder die van barokorkest 'Les Perruques'. 

Leeg
Disclaimer.

De beheerder van deze site betracht uiterste zorgvuldigheid bij het vervaardigen, samenstellen en verspreiden van de informatie op deze website, maar kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid hiervan. De beheerder van deze site aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade op welke manier dan ook ontstaan door gebruik, onvolledigheid of onjuistheid van de aangeboden informatie op deze website.

De informatie op deze website kan zonder voorafgaande waarschuwing of kennisgeving worden gewijzigd.

Het auteursrecht op deze website berust bij de beheerder van deze site of bij derden die met toestemming dit (beeld)materiaal beschikbaar hebben gesteld. Vermenigvuldiging in wat voor vorm dan ook is alleen toegestaan na voorafgaande toestemming.