Veranda renoveren

Heb je een veranda die al enkele decennia oud is? Dan is het misschien tijd voor een grondige renovatie. Ontdek de voordelen en mogelijke renovatiewerken.

Waarom renoveren?

Waarom zou je een oude veranda renoveren? Wel, hier zijn verschillende potentiele redenen voor, zoals:

  • Defecten, bijvoorbeeld gebarsten beglazing of een klemmende schuifdeur
  • Comfort, te warm in de zomer en te koud in de winter
  • Stijl, omdat de vormgeving verouderd is

Mogelijke renovatiewerken

Er zijn een heleboel renovatiewerken mogelijk om je oude veranda een tweede leven te geven:

Beglazing vervangen

Dit is een van de belangrijkste upgrades. Met energiezuinige beglazing (2 lagen HR-glas of 3-laagse beglazing) dalen de verwarmingskosten. Maar deze isolerende werking helpt ook in de zomer, omdat de hitte makkelijker buiten blijft. 

Dak isoleren

Heb je een veranda met een plat dak? Dan is het nuttig om dit te isoleren. Net als bij de beglazing zorgt de isolatie in het dak voor meer comfort. 

Kleur

Soms heeft de veranda gewoon een cosmetische ingreep nodig. Wist je al dat het mogelijk is om de profielen te schilderen? De juiste schilderstechniek is wel afhankelijk van het materiaal: hout, pvc of aluminium.

Vloer

Daarnaast kan je de vloer in de veranda vernieuwen. Heb je bijvoorbeeld parket in slechte staat, dan kan je een parketrenovatie laten uitvoeren door Fremozia of een andere firma in de buurt. Versleten tegels, laminaat of vinyl moet je waarschijnlijk uitbreken en vervangen. 

Airco

Heel wat mensen combineren hun verandarenovatie met de installatie van een airco. Zo’n airco is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp. Ze kan dus koelen én verwarmen. Zo’n toestel is dus het hele jaar door nuttig. 

Renoveren of nieuwbouw?

Soms is een renovatie voldoende om je oude veranda te laten voldoen aan de huidige energie- en comforteisen. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Wanneer bijvoorbeeld de profielen beschadigd zijn of teveel warmte doorlaten, is een nieuwbouw veranda soms een betere oplossing. 

De beste keuze verschilt van situatie per situatie. Ik raad aan om de prijzen van een renovatie en nieuwbouw met elkaar te vergelijken, en rekening te houden met de voordelen en nadelen van elke aanpak.