Geld besparen tijdens een verbouwing

Een oud huis renoveren is spannend. Vooral wanneer het om je budget gaat. Renovatiewerken zijn duur – hoe je het ook draait of keert. Maar met deze tips kan je hopelijk wat geld besparen.

DIY

DIY staat voor do it yourself of doe-het-zelf. Er zijn heel veel taken die je eenvoudig zelf uitvoert, zoals het verwijderen van behang of het verwijderen van oude deuren. Zelfs grotere sloopwerken zijn makkelijker dan je denkt, zoals het uitbreken van een badkamer of het verwijderen van vloertegels. Je hebt enkel sloopmateriaal nodig en een paar afvalzakken of een container voor puin. Neem wel de veiligheidsregels in acht. Anders gebeuren er ongelukken.

Vergelijk offertes

Elke vakman bepaalt zijn eigen prijs. Dat leidt tot prijsverschillen die soms oplopen tot meer dan duizend euro. Om geld te besparen moet je dus meerdere offertes vergelijken. Maar let op: kies niet alleen op basis van het budget. De kwaliteit en uitvoeringstermijn spelen ook mee.

Slim inkopen

Met de aankoop van materialen valt er heel wat te winnen. Koop materiaal in bulk om kortingen te krijgen. Houd uitverkoopacties en solden promoties in het oog. In sommige gevallen kan je zelfs gebruike of gerecycleerde materialen gebruiken om kosten te besparen. 

Prioriteiten stellen

De volledige woning compleet renoveren is dikwijls onmogelijk. Stel prioriteiten. Bepaald welke ruimtes je eerst gaat aanpakken en welke nog kunnen wachten. Start met renovaties die de leefbaarheid flink verbeteren. Kleinere cosmetische ingrepen zijn voor later. 

Zoek alternatieven

Wees flexibel in je keuzes. Soms kunnen kleine wijzigingen in het ontwerp of de materialen grote besparingen opleveren. Vraag advies aan je leveranciers.

Investeer in energiezuinigheid

Investeren in energiezuinige apparaten lijkt niet meteen interessant omdat ze een hoog prijskaartje met zich meebrengen. Toch laten ze toe om op lange termijn geld te besparen. Je verbruikt minder energie, waardoor je jaarlijkse energiekosten dalen. 

Zoek premies

De overheid geeft gezinnen die gaan renoveren een financieel duwtje in de rug. Er zijn allerlei premies verkrijgbaar, bijvoorbeeld voor energiebesparende investeringen. Kijk op de website van de overheid voor meer info.