Uiengratin met chocola – vega

Een uiengratin uit de oven met chocolade erin? Ja echt het is heel lekker. Dit gerecht is gebaseerd op de uiengratin uit Kook met Jamie. Lekker met bijvoorbeeld knolselderij puree uit het recept voor linzen-noten loaf.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 4/5 middelgrote uien
  • Olijfolie
  • klein wijnglas witte wijn
  • 10 verse takjes tijm
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 50 gram geraspte kaas
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • Handje vol pure chocolade (70% of meer)
  • Zwarte peper en zeezout

Bereidingswijze

1 – Verwarm oven op 200 graden

2 – Snij de uien in vieren en trek ze uit elkaar, zodat je ‘bloemblaadjes’ krijgt en leg die in een ovenschaal (ongeveer A4 formaat). Strooi er flink olijfolie over, een beetje zout en peper, de tijm en dunne plakjes knoflook. Hussel het goed door elkaar. Giet de wijn eroverheen en dek af met dubbelgevouwen aluminiumfolie en dan hup de oven in.

3 – wachten, wachten, wachten en na 45 minuten haal je de schaal uit de oven (laat de oven aan). Aluminiumfolie eraf en dan nog een keer 15 min in de oven. De uien gaan dan karamelliseren.

4 – Als ze een licht gouden kleur krijgen, roer je de crème fraîche en de chocola in stukjes erdoor. Zet oven lager naar 180. Gooi de kaas eroverheen en zet de gratin nog 15 minuten in de oven op 180.

Als de kaas een beetje bruin is, is hij klaar. Lekker om hem direct te eten, maar je kan hem ook prima van tevoren maken en dan nog opwarmen, bijvoorbeeld onder de gril.