Welke wijn bij welk gerecht

Als het op wijn aankomt, kan het kiezen van de juiste fles bij een maaltijd een ware kunst zijn. De juiste combinatie van wijn en eten kan de smaakervaring van beide versterken, terwijl de verkeerde combinatie de smaken kan verpesten. Hier zijn enkele suggesties voor welke wijnen het beste passen bij welk soort eten.

Vis

Bij visgerechten past een frisse en fruitige witte wijn het beste. Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past bijvoorbeeld goed bij zeevruchten, gegrilde vis of sushi. Een lichtere witte wijn zoals Pinot Grigio past bij schaaldieren, en een Chardonnay past bij vettere visgerechten zoals zalm. Ruik je soms heel erg kattenpis in witte wijn? Dat is vrij normaal, dat is geen teken van een slechte wijn, dus die hoeft niet in de container.

Vlees

Voor vleesgerechten zijn de beste wijnen afhankelijk van het soort vlees. Rode wijn past goed bij rood vlees zoals steak, lam of wild. Een rijke, volle rode wijn zoals Cabernet Sauvignon past goed bij gegrilde steaks, terwijl een lichtere rode wijn zoals Pinot Noir goed past bij gebraden lam of gevogelte. Bij wit vlees, zoals kip of kalkoen, past een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een droge witte wijn zoals Chardonnay.

Kaas

Als je kaas als voorgerecht serveert, is een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon een goede keuze. Zachtere kazen zoals brie of camembert combineren beter met een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Een zoete dessertwijn zoals een Port past goed bij blauwe kaas of harde kazen zoals cheddar of manchego.

Dessert

Bij het dessert past een zoete dessertwijn of mousserende wijn het beste. Een zoete witte wijn zoals een Riesling past bijvoorbeeld goed bij fruitige desserts, terwijl een mousserende wijn zoals champagne goed past bij chocolade of romige desserts. Een zoete rode wijn zoals een Ruby Port past goed bij desserts met noten of karamel.

Uiteindelijk is de keuze van de juiste wijn bij een maaltijd een kwestie van persoonlijke smaak. Het belangrijkste is om te experimenteren en te ontdekken welke combinaties van wijn en eten het beste bij jouw smaak passen. Proost!

Mediakraft.nl