Fotografie, digitaal of analoog?

Fotografie is prachtig en een echte kunst. Tegenwoordig fotograferen de meeste met digitale camera’s, maar sommige geven toch de voorkeur aan analoog. Wat zijn de voordelen en nadelen van beide soorten en wat past bij je?

Analoge fotografie

Ik begin met analoog, want daar is fotografie ook mee begonnen. Net als ik als tiener. Digitaal heeft veel voordelen, maar analoog heeft meer karakter. Steeds meer fotografen kiezen toch voor analoog vanwege de esthetiek en de creatieve mogelijkheden.

De voordelen van analoge fotografie

 • Esthetiek – Net muziekliefhebbers kiezen voor een elpee in plaats van Spotify vanwege het gekraak en charme via de platenspeler. De korrelige textuur en de kleuren van een analoge foto zijn onvergelijkbaar met digitale foto’s. Hoe erg er ook geprobeerd wordt met filters om dit te evenaren, er gaat niks boven analoog.
 • Beperkte foto’s – Hoe vaak heb je niet uit honderden foto’s de beste gezocht en dan toch nog getwijfeld? Spijt dat je tussendoor wat kiekjes maakte die eigenlijk niet nodig waren. Met een analoge camera heb je maar een beperkt aantal foto’s en is elke foto belangrijk. Dit kan fotografen helpen hun vaardigheden te verbeteren en te leren hoe ze de perfecte foto kunnen maken.
 • Charme – Juiste iso kiezen, filmrolletje erin, alles perfect zetten, hopen op een goede foto en dan in de doka alles ontwikkelen tot je in het licht kan kijken of het gelukt is. Dat gevoel, daar kan digitaal niet aan tippen.
 • Creatieve mogelijkheden – Het gebruik van verschillende soorten films, lenzen en camera’s biedt een scala aan creatieve mogelijkheden. Doordat je niet alle mogelijkheden hebt, moet je vaak creatief zijn.

Nadelen

 • Kosten – Alleen al de filmrolletjes zijn tegenwoordig duur. Wil je niet zelf aan de slag in een doka, dan kan je het laten ontwikkelen, maar dit kost ook weer geld. Al met al kost het een flinke duit.
 • Beperkt aantal foto’s – Het beperkte aantal foto’s heeft zijn charme, maar kan ook een nadeel zijn als je snel en veel foto’s wilt maken.
 • Geen direct resultaat – Het ontwikkelen en afdrukken van filmfoto’s kost tijd en je kunt niet meteen het resultaat zien. Vooral on the spot. Tijdens een shoot kan je niet even kijken of wat je in je hoofd hebt gelukt is. Als dit dan niet het geval is, kan je het niet heel makkelijk opnieuw doen.

Digitale fotografie

Digitale fotografie is de toekomst. Dat zeggen ze, al is het ook al het heden en al een groot deel verleden tijd. Geen filmrolletjes meer, maar je slaat de foto’s op een geheugenkaart, waardoor je er veul meer kan maken. Je hebt ze zo op je computer en kan ze bewerken en makkelijk delen.

Voordelen

Analoge fotografie heeft misschien zijn charme, maar digitaal heeft wel heel veel voordelen.

 • Direct resultaat – Met digitale fotografie zie je direct het resultaat en kan je het on the spot aanpassen indien nodig. Je ziet direct of jouw idee goed uitkomt of niet. Je kan nog snel aanpassingen maken en het nog een keer proberen.
 • Kosten – Oké, digitale camera’s zijn duur, maar daarna heb je nog maar beperkte kosten. Misschien een filter of een extra lens, maar dat heb je met analoog ook. Op de lange termijn zijn de kosten lager.
 • Onbeperkt foto’s – Met digitale fotografie kun je zoveel foto’s maken als je wilt. Grotere kans dat er een goede foto tussen zit, maar ook kan je veel meer situaties uitproberen of wat extra foto’s tussendoor maken.

Nadelen

Heeft digitale fotografie nadelen? Jazeker.

 • Verlies van esthetiek – Digitale foto’s missen toch wel charme. Veel fotografen vinden digitale foto’s kunstmatig en ‘niet echt’.
 • Onbeperkt foto’s – Dit is een voordeel, maar ook een nadeel. Je schiet veel meer dan bij analoog en je moet dus ook veel meer uitzoeken.
 • Minder creatieve mogelijkheden – Hoewel digitale camera’s nog steeds verschillende lenzen en instellingen hebben, is de creatieve mogelijkheid soms beperkt in vergelijking met analoge fotografie. Juist omdat je minder creatief hoeft te zijn, word je dat ook.
 • Overbelichting en ruis – Als je instellingen niet goed staan, kan je snel overbelichting of onscherpe foto’s hebben. De toestellen worden daar steeds beter in om dit automatisch te doen, maar toch kan het nog veel gebeuren.

Digitaal of analoog?

Tsja aan jou de keus, wat jij toffer vindt. Er is niet echt een goed of slecht. Wil je meer charme, dan kies je analoog, wil je sneller resultaat en makkelijker kunnen bewerken en delen, dan is digitaal jouw ding. Bedenk wel dat je natuurlijk niet hoeft te kiezen hè, veel fotografen werken professioneel met digitaal, maar doen soms shoots analoog voor zichzelf of als een klant dat wil.